"When Princess Europa was kidnapped by Zeus in bull’s disguise, her father, Agenor, King of Tyre, sent his sons in search of his lost daughter. One of them, Cadmon, sailed to Rhodes. In Delphi he asked the Oracle about his sister’s whereabouts. On that specific point Pythia, true to her habit, was evasive -but she obliged Cadmon with practical advice: "you won’t find her. Better get yourself a cow, follow it and push it forward, don’t allow it to rest; at the spot where it falls from exhaustion, build a town".
Zygmunt Bauman15 January 2016

Hollande: la re-invenció d'un intervencionisme francès

(Publicat a la Fundació Catalunya Europa, 11.01.16) 


"Després dels atemptats del divendres 13 de novembre a París, François Hollande no va tardar ni 24 hores a declarar que els actes comesos aquella nit constituïen un ‘acte de guerra’. El dissabte i diumenge següent el President va aparèixer breument un segon cop. Mentrestant, Manuel Valls, molt més afí a utilitzar en política el lèxic del antagonisme, no es va cansar de repetir als mitjans que el dilluns es prendrien mesures ‘a l’alçada’, i que respondrien ‘a la guerra’ en la que els terroristes havien decidit empènyer el país. 

 El dilluns 16, reunits en Congrés (un esdeveniment excepcional reservat als vots constitucionals), senadors i diputats van escoltar un solemne Hollande anunciar un increment dels bombardejos contra l’Estat Islàmic. Seguit de dues iniciatives més: el començament d’una campanya diplomàtica internacional per derrotar el grup terrorista i l’extensió del estat d’urgència fins a tres mesos. Una durada tan excepcional que va requerir un canvi de la legislació.  

Les passes que farà Hollande a partir d’ara no s’entenen sense analitzar el conjunt del seu mandat. D’aquest anàlisi se’n desprèn una definició sui generis del principi ‘d’intervencionisme’ internacional, amb tres característiques: un paper important per la diplomàcia econòmica, una estratègia militar que busca exprimir els límits de la legalitat internacional, sense sobrepassar-los; i un intervencionisme en clau francesa, i doncs, sense Europa (...). "

No comments: